Arnhem: een afscheid met weemoed, trots en liefde

Op woensdag 29 maart hebben de Zusters van Liefde afscheid genomen van Insula Dei in Arnhem, na een aanwezigheid van 177 jaar. 177 jaren waarin de congregatie een grote maatschappelijke impact heeft gehad op de lokale zorg, het onderwijs en welzijn. Talloze zusters hebben hun werkende leven in Arnhem doorgebracht en velen van hen hebben daarna ook nog jarenlang in Insula Dei gewoond. Een deel van de zusters is teruggekeerd naar het moederhuis in Tilburg maar kwam nog vaak op bezoek bij hun medebewoners en bij de medezusters die achterbleven. Met het overlijden afgelopen jaar van medezuster Theresia Eliesen, kwam er een einde aan de werkelijke aanwezigheid van de congregatie op Insula Dei Tijd om passend afscheid te nemen van ‘tijdperk Arnhem’. Een bus vol zusters en medewerkers toog naar Arnhem, waar een feestelijke ontvangst met onder andere een woord- en gebedsviering in de kapel plaatsvond. Een afscheid met weemoed, maar ook met grote dankbaarheid, diepe vriendschappen, zoete herinneringen, mooie woorden en muziek. Provinciaal overste zr. Mariëtte Kinker haalde een van de kernwaarden van Insula Dei aan: bijdragen aan de spiritualiteit van het huis. “Woorden die me iedere keer opnieuw raken, “ zo vertelt ze. ”Woorden die de kern vormen van de opdracht van de Zusters van Liefde. En woorden die, denkend aan Insula Dei, realiteit zijn geworden. In Insula Dei leeft een goede geest. En ik troost me bij dit afscheid met de gedachte dat heel misschien ook wij, Zusters van Liefde, daar iets mee van doen hebben gehad. Dat die goede geest u en ons allen nog maar heel lang mag vergezellen. We wensen dit Eiland Gods een prachtige toekomst toe en zwaaien u met wat trots en wat weemoed, maar vooral heel liefdevol, uit.”