Erfgoed

Congregatiemuseum

In een van de voormalige kapellen van het kloostercomplex aan de Oude Dijk in Tilburg is het congregatiemuseum van de Zusters van Liefde ingericht. Hier krijgt u een heel goed beeld van het leven en werken van de zusters.

Lees meer…

Beeldencollectie Jesualda

Na haar werkzame leven als docent tekenen en kunstgeschiedenis, volgde Zr. Jesualda de beeldhouwklas aan de Amsterdamse Rijksacademie. Z kreeg met name bekendheid met haar bronsbeelden.

Lees meer …

Grote kapel

Achter de muren van het moederhuis aan de Oude Dijk in Tilburg gaat een prachtige grote kapel schuil. Deze neogotische kapel werd ingewijd in 1857. Tien jaar geleden is dit Rijksmonument volledig gerestaureerd.

Lees meer…

Met deze links kunt u de complete cd BELUISTEREN. Zodra het muziekbestand is geopend kunt u het mp3-bestand downloaden door de rechter muisknop ingedrukt te houden. Er verschijnt dan een menuscherm. Kies in dit menuscherm ‘Opslaan als’ om het bestand op een locatie naar keuze in uw systeem op te slaan.

Met deze link kunt u het tekstboekje als pdf OPENEN. Zodra het pdf-bestand is geopend kunt u het bestand downloaden door de rechter muisknop ingedrukt te houden. Er verschijnt dan een menuscherm. Kies in dit menuscherm ‘Opslaan als’ om het bestand op een locatie naar keuze in uw systeem op te slaan.

CD ‘Opdat niets verloren gaat’ 

Muziek en zingen zijn vormen van spiritueel leven die voor de zusters van groot belang zijn. In de keuze van liederen vertellen de zusters iets over wat hen ten diepste beweegt. Een opname als blijvende herinnering is onderdeel van deze erfenis. Een kleine commissie zocht de liederen uit. 

Wilt u ook genieten van onze muziek? U kunt u het volledige MP3-bestand beluisteren en eventueel downloaden. Ook vindt u daar het tekstboekje. In dit tekstboekje van de cd ‘Opdat niets verloren gaat’ kunt u alle liedteksten nalezen. Ook de mijmering, geschreven door pastor Annelies Rosier, over roeping, zending en voltooiing staat hierin.

EEN MUSEUM OVER ONZE GESCHIEDENIS

Op 23 november 1832 sticht Joannes Zwijsen de Congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. Hij begint klein, samen met drie zusters, vanuit een kleine woning in de Tilburgse wijk ’t Heike. Bijna twee eeuwen later geeft het museum over de Zusters van Liefde, in een van de voormalige kapellen van het kloostercomplex aan de Oude Dijk in Tilburg,  een goed beeld van leven en werken van de zusters. Jaarlijks bezoeken meer dan 1000 mensen het museum.

De ruimte bevat prachtige glas-in-lood ramen, waarin negen symbolen uit de zogeheten Maria-litanie te zien zijn. Aan de hand van deze symbolen nemen wij u mee langs leven en werken van de zusters.

Museum zaal 1 in 360º

Bekijk de eerste ruimte van het museum in 360º. Swipe over de afbeelding.

Museum zaal 2 in 360º

Bekijk de eerste ruimte van het museum in 360º. Swipe over de afbeelding.

Het museum is weer te bezoeken

Het museum is weer geopend. Bezoek kan (alleen) op afspraak via zuster veerle.de.belder@gmail.com. De toegang is gratis.

BEELDENCOLLECTIE JESUALDA

Het moederhuis aan de Oude Dijk in Tilburg biedt onderdak aan de beeldhouwwerken en tekeningen van zr. Jesualda Kwanten (1901 – 2001). Na haar werkzame leven als docent tekenen en kunstgeschiedenis aan de middelbare meisjesschool in Amsterdam, volgde zr. Jesualda de beeldhouwklas aan de Amsterdamse Rijksacademie. In 1966 was zij een erkend beeldhouwster. Zr. Jesualda kreeg met name bekendheid met haar bronsbeelden en bronzen koppen. Zo maakte ze onder meer bronzen beelden van koningin Beatrix en koningin Juliana. Ook vereeuwigde ze acteurs als Toon Hermans en Mary Dresselhuys.

Momenteel wordt gewerkt aan een virtuele presentatie van het werk van zr. Jesualda. U kunt hier alvast een voorproefje nemen.

DE GROTE KAPEL

De kapel is de zusters dierbaar. Tijdens hun opleiding als postulant en novice kwamer de zusters er meermalen per dag om te bidden en gezamenlijk de Eucharistie te vieren. De meeste zusters hebben hier hun eeuwige geloften afgelegd. Tot op de dag van vandaag komen zusters in de kapel om te bidden en te vieren.

In de kapel zijn verschillende afbeeldingen van de patroonheiligen van de congregatie terug te vinden: Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid en St. Vincentius a Paulo. Het daglicht schijnt door de lange spitsboogramen die alle voorzien zijn van zeer gedetailleerd uitgewerkte voorstellingen in glas-in-lood. Deze zijn geschonken door familieleden van de zusters. Hun namen zijn erin verwerkt.

De oorspronkelijke vloer gemaakt van mozaïektegels met geometrisch patroon is tijdens de laatste renovatie geheel gerestaureerd. De grote blikvanger is het hoofdaltaar met een beeldengroep van het Laatste Avondmaal. Dit houtsnijwerk is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt door een leerling van de beroemde architect Cuijpers.

Grote kapel in 360º

Swipe over de afbeelding om rond te kijken.

Grote kapel ruimte 2 in 360º

Swipe over de afbeelding om rond te kijken.

Grote kapel ruimte 3 in 360º

Swipe over de afbeelding om rond te kijken.

Bezoek aan de kapel

De kapel is alleen te bezichtigen tijdens een bezoek aan het museum. Bij speciale gelegenheden zoals Open Kloosterdag of Monumentendag wordt de kapel soms ook opengesteld voor publiek.