Grote kapel

Grote kapel

Achter de muren van het moederhuis aan de Oude Dijk in Tilburg gaat een prachtige grote kapel schuil. Deze neogotische kapel werd ingewijd in 1857. Tien jaar geleden is dit Rijksmonument volledig gerestaureerd.

De kapel is de zusters dierbaar. Tijdens hun opleiding als postulant en novice kwamen de zusters er meermalen per dag om te bidden en gezamenlijk de eucharistie te vieren. De meeste zusters hebben hier hun eeuwige geloften afgelegd. Tot op de dag van vandaag komen zusters in de kapel om te bidden en te vieren.

Glas-in-loodramen

In de kapel zijn verschillende afbeeldingen van de patroonheiligen van de congregatie terug te vinden: Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid en St. Vincentius a Paulo. Het daglicht schijnt door de lange spitsboogramen die alle voorzien zijn van zeer gedetailleerd uitgewerkte voorstellingen in glas-in-lood. Deze zijn geschonken door familieleden van de zusters. Hun namen zijn erin verwerkt.

Bijzonder hoofdaltaar

De oorspronkelijke vloer van mozaïektegels met geometrisch patroon, is tijdens de laatste renovatie geheel gerestaureerd. De grote blikvanger is het hoofdaltaar met een beeldengroep van het Laatste Avondmaal. Dit houtsnijwerk is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt door een leerling van de beroemde architect Cuijpers.

Virtuele rondleiding

Om u van deze fraaie kapel te laten genieten, kunt u hier een virtuele rondgang maken. Beweeg de muis over de foto’s en laat u verrassen.

Ansichtkaarten Grote kapel

Fotograaf Jan Stads heeft foto’s gemaakt van de grote kapel aan de Oude Dijk in Tilburg. Van enkele daarvan zijn nu ansichtkaarten gemaakt. De set bevat onder andere een overzichtsfoto van de grote kapel, afbeeldingen van het laatste avondmaal, enkele glas-in-loodramen, de schildering in de bidkapel en de muurschilderingen van Zr. Delian de Brouwer (paas- en kersticoon). Deze mooie set van 10 ansichtkaarten kost € 2,50 (ex. verzendkosten) en is verkrijgbaar door een mail te sturen naar provincialaat@scmm-tilburg.nl. Graag aangeven hoeveel sets u wilt en naar welk adres ze gestuurd mogen worden.

De kapel is enkel te bezichtigen in combinatie met een bezoek aan één van de musea. Bij speciale gelegenheden zoals Open Kloosterdag of Open Monumentendag wordt de kapel soms ook opengesteld voor publiek.

Wij streven ernaar te leven en werken vanuit Barmhartigheid, Eenvoud en Godsvertrouwen. Gastvrijheid en Gemeenschap vloeien daaruit voort. Vanuit deze grondhouding zetten wij ons in voor armen, zieken, gebrekkigen en noodlijdenden. Met een luisterend oor, een open oog en een groot hart voor de tekenen van de tijd. Dit doen wij in de geest van totale beschikbaarheid.

Geen zuster hoor… ik ben gewoon Thea
Friezen hebben geen gefrutsel voor en achter de naam. Het woord ‘zuster’ doet me ook denken aan de tijd dat ik in de verpleging werkte. Maar ik ben op mijn 60e met vervroegd pensoen gegaan.”

Zr. Thea Kortendijk