Beelden Jesualda

Beeldencollectie Jesualda

Na haar werkzame leven als docent tekenen en kunstgeschiedenis, volgde Zr. Jesualda de beeldhouwklas aan de Amsterdamse Rijksacademie. Z kreeg met name bekendheid met haar bronsbeelden.

Het moederhuis aan de Oude Dijk in Tilburg biedt onderdak aan de beeldhouwwerken en tekeningen van zr. Jesualda Kwanten (1901 – 2001). Na haar werkzame leven als docent tekenen en kunstgeschiedenis aan de middelbare meisjesschool in Amsterdam, volgde zr. Jesualda de beeldhouwklas aan de Amsterdamse Rijksacademie. In 1966 was zij een erkend beeldhouwster. Zr. Jesualda kreeg met name bekendheid met haar bronsbeelden en bronzen koppen. Zo maakte ze onder meer bronzen beelden van koningin Beatrix en koningin Juliana. Ook vereeuwigde ze acteurs als Toon Hermans en Mary Dresselhuys.

Momenteel wordt gewerkt aan een virtuele presentatie van het werk van zr. Jesualda. U kunt hier alvast een voorproefje nemen.

Publicaties over haar werk

  • In het informatieblad ‘Zusters’, april 2013 staat het artikel: “Beatrix vereeuwigd door zr. Jesualda Kwanten.”(pdf)
  • Een bezoekster van het beeldenmuseum schreef het artikel: “Zr. Jesualda Kwanten: Mijn roeping is: goed kijken.”(pdf)
  • Ook is er een boek over het werk van zr. Jesualda, met daarin fraaie foto’s van een groot aantal beelden van haar hand.
    Werk van Jesualda, 1982-1989, met een voorwoord van A. Viruly. Tilburg, 1982

Wij streven ernaar te leven en werken vanuit Barmhartigheid, Eenvoud en Godsvertrouwen. Gastvrijheid en Gemeenschap vloeien daaruit voort. Vanuit deze grondhouding zetten wij ons in voor armen, zieken, gebrekkigen en noodlijdenden. Met een luisterend oor, een open oog en een groot hart voor de tekenen van de tijd. Dit doen wij in de geest van totale beschikbaarheid.

Geen zuster hoor… ik ben gewoon Thea
Friezen hebben geen gefrutsel voor en achter de naam. Het woord ‘zuster’ doet me ook denken aan de tijd dat ik in de verpleging werkte. Maar ik ben op mijn 60e met vervroegd pensoen gegaan.”

Zr. Thea Kortendijk